Zohreh Ghadbeigy

(Allameh Tabataba'i University)

Author Details

1. Mohammadjavad fathi
2. zohreh ghadbeigy

Author Statistics

Views : 694

Downloads : 198


Article Statistics

0
This article cited by 0

Search By Keyword

Islamic civilization
new islamic civilization
seyyed ali khamenei
islamic revolution of iran


Article File

PDF

A comparative study of the new islamic civilization and islamic civilization: commodities and differences (reflecting on the idea of ayatullah seyyed ali khamenei) (persian)

Author : Mohammadjavad fathi, zohreh ghadbeigy

Keyword : Islamic civilization, new islamic civilization, seyyed ali khamenei, islamic revolution of iran,

Subject : Social sciences

Article Type : Original article (research)

Article File : Full Text PDF

Abstract : بعثت پیامبر اسلام(ص) و هجرت به مدینه سرآغاز بنا نهادن تمدنی جهانی بودکه در طی پروسه¬¬ی چندین قرنه به بزرگترین و تأثیرگذارترین تمدن¬ تاریخ بشری تا آن زمان مبدل گشت. منتها پس از مدتی در طی یک روند تدریجی به دلیل دوری از مبانی اسلامیِ هویت دهنده و قوام بخشِ ابتدایی و تحت تأثیر برخی پیشران¬های خارجی رو به انحطاط رفت. پیروزی انقلاب اسلامی ایران و تشکیل حکومتی بر پایه اسلام و وجود ظرفیت¬های مطلوب مادی و معنوی، منجر به طرح مجدد ایده¬های تمدنی با عنوان تمدن نوین اسلامی گردید. حال این سوال مطرح می¬شودکه تمدن نوین اسلامی و تمدن اسلامی دارای چه شباهات¬ها و مفارقاتی هستند؟ این پژوهش با قرار دادن این سوال به عنوان نقطه عزیمت خود سعی دارد تا با کنکاش در منابع اسلامی از یک سو و تأمل در اندیشه حضرت آیت الله سید علی خامنه¬ای که لفظ نوین توسط وی طرح و صورت¬بندی شده است، به وجوه شباهت و افتراق دو تمدن نائل گردد. به طور کلی تمدن نوین اسلامی و تمدن اسلامی در حوزه مسائل دینی، ایمانی و معنویت¬گرایی، عدل و عدالت¬گرایی و تأکید بر روی مقوله دانش و علم جهت پیشبرد و بلوغ ایده¬های تمدنی، دارای شباهت هستند و از سوی دیگر در برخی مؤلفه¬ها همانند وجود اولویت¬بندی و قاعده¬مندی مراحل نیل به تمدن در تمدن نوین اسلامی و فقدان این مهم در تمدن اسلامی، تأکید بر ارتباطات بین¬المللی و محیط اطراف، فضای مجازی و رسانه¬ای و تأثیرآن بر تمدن¬سازی، علم ـ فناوری، مدل عقلانیت و خردگرایی، انسان تک ساحتی یا چندساحتی و رهبری و جایگاه مردم، دارای تفاوت هستند. در پایان نتیجه گرفته می¬شود که تمدن نوین اسلامی کاملاً منفک از تمدن اسلامی نیست، هر چند در برخی شاخص¬ها با آن تفاوت دارد، منتها به طور کلی در مؤلفه¬های کلان ریشه در همان تمدن دارد. به تعبیری تمدن نوین اسلامی در عرض تمدن اسلامی نمی¬باشد بلکه در طول آن می¬باشد و از آموزه¬های فکری، آزمودنی¬های عملیاتی، دستاوردهای ارزنده و تجارب مفید فایده تمدن سابق بهره می¬گیرد و مضاف اینکه از روش¬های نامطلوب طی شده توسط آن تمدن که پیشامدهای منفی در پی داشت، احتراز می¬ورزد وهمچنین به فراخور بازه زمانی کنونی، دنیا وگستره سرزمینی متفاوت، شاخص¬های جدیدی به آن می¬افزاید. این پژوهش از طریق روش تحلیل کیفی و با استناد به داده¬ها و اسناد کتابخانه¬ای و از طریق ابزار فیش برداری صورت گرفته است.

Article by : Zohreh Ghadbeigy

Article add date : 2021-06-10


How to cite : Mohammadjavad fathi, zohreh ghadbeigy. (2021-June-10). A comparative study of the new islamic civilization and islamic civilization: commodities and differences (reflecting on the idea of ayatullah seyyed ali khamenei) (persian). retrieved from https://openacessjournal.com/abstract/754